Preloader Image

25 Jamadilawal 1441H

Tue, 21 Jan 2020

Pray Time
Fajr 04:50 (WIB)
Sunrise 05:51 (WIB)
Dhuhr 12:04 (WIB)
Asr 15:27 (WIB)
Sunset 18:16 (WIB)
Maghrib 18:16 (WIB)
Isha 19:17 (WIB)
Imsak 04:40 (WIB)
Midnight 00:04 (WIB)

Chinese | Dutch | French | German | Indonesian | Italian | Japanese | Malay | Sahih International | Tafsir الجلالين | Thai

Holy Quran » Bahasa Melayu » AL FURQAAN : 1 - 20

To learn word-by-word, put the cursor over the Arabic text


25 : 1
تَبَارَكَ  الَّذِي  نَزَّلَ  الْفُرْقَانَ  عَلَىٰ  عَبْدِهِ  لِيَكُونَ  لِلْعَالَمِينَ  نَذِيرًا  
Tafseer  
Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqaan kepada hambaNya (Muhammad), untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam.
25 : 2
الَّذِي  لَهُ  مُلْكُ  السَّمَاوَاتِ  وَالْأَرْضِ  وَلَمْ  يَتَّخِذْ  وَلَدًا  وَلَمْ  يَكُنْ  لَهُ  شَرِيكٌ  فِي  الْمُلْكِ  وَخَلَقَ  كُلَّ  شَيْءٍ  فَقَدَّرَهُ  تَقْدِيرًا  
Tafseer  
Tuhan yang menguasai pemerintahan langit dan bumi, dan yang tidak mempunyai anak, serta tidak mempunyai sebarang sekutu dalam pemerintahanNya; dan Dia lah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna.
25 : 3
وَاتَّخَذُوا  مِنْ  دُونِهِ  آلِهَةً  لَا  يَخْلُقُونَ  شَيْئًا  وَهُمْ  يُخْلَقُونَ  وَلَا  يَمْلِكُونَ  لِأَنْفُسِهِمْ  ضَرًّا  وَلَا  نَفْعًا  وَلَا  يَمْلِكُونَ  مَوْتًا  وَلَا  حَيَاةً  وَلَا  نُشُورًا  
Tafseer  
Dan mereka (yang kafir) mengambil benda-benda yang lain dari Allah sebagai tuhan-tuhan, yang tidak dapat mencipta sesuatupun, bahkan benda-benda itu diciptakan (oleh penyembah-penyembahnya dari bahan-bahan di bumi); dan benda-benda itu pula tidak berkuasa mendatangkan sesuatu bahaya atau sesuatu faedah untuk dirinya sendiri; dan tidak berkuasa mematikan atau menghidupkan, atau pun membangkitkan hidup semula makhluk-makhluk yang telah mati.
25 : 4
وَقَالَ  الَّذِينَ  كَفَرُوا  إِنْ  هَٰذَا  إِلَّا  إِفْكٌ  افْتَرَاهُ  وَأَعَانَهُ  عَلَيْهِ  قَوْمٌ  آخَرُونَ  فَقَدْ  جَاءُوا  ظُلْمًا  وَزُورًا  
Tafseer  
Dan orang-orang yang kafir itu berkata: "(Al-Quran) ini hanyalah satu perkara dusta yang direka-reka oleh Muhammad, dan ia dibantu membuatnya oleh kaum yang lain". Maka (dengan kata-kata itu) sesungguhnya mereka telah mendatangkan satu tuduhan yang zalim dan dusta.
25 : 5
وَقَالُوا  أَسَاطِيرُ  الْأَوَّلِينَ  اكْتَتَبَهَا  فَهِيَ  تُمْلَىٰ  عَلَيْهِ  بُكْرَةً  وَأَصِيلًا  
Tafseer  
Dan mereka berkata lagi: "Al-Quran itu adalah cerita-cerita dongeng orang-orang dahulu kala, yang diminta oleh Muhammad supaya dituliskan, kemudian perkara yang ditulis itu dibacakan kepadanya pagi dan petang (untuk dihafaznya)".
25 : 6
قُلْ  أَنْزَلَهُ  الَّذِي  يَعْلَمُ  السِّرَّ  فِي  السَّمَاوَاتِ  وَالْأَرْضِ  إِنَّهُ  كَانَ  غَفُورًا  رَحِيمًا  
Tafseer  
Katakanlah (Wahai Muhammad): "Al-Quran itu diturunkan oleh Allah yang mengetahui segala rahsia di langit dan di bumi; sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
25 : 7
وَقَالُوا  مَالِ  هَٰذَا  الرَّسُولِ  يَأْكُلُ  الطَّعَامَ  وَيَمْشِي  فِي  الْأَسْوَاقِ  لَوْلَا  أُنْزِلَ  إِلَيْهِ  مَلَكٌ  فَيَكُونَ  مَعَهُ  نَذِيرًا  
Tafseer  
Dan mereka pula berkata: "Mengapa Rasul ini makan minum dan berjalan di pasar-pasar (seperti manusia yang lain)? Sepatutnya diturunkan malaikat kepadanya, supaya malaikat itu turut memberi peringatan dan amaran bersama-sama dengannya (sebagai saksi yang membenarkannya).
25 : 8
أَوْ  يُلْقَىٰ  إِلَيْهِ  كَنْزٌ  أَوْ  تَكُونُ  لَهُ  جَنَّةٌ  يَأْكُلُ  مِنْهَا  وَقَالَ  الظَّالِمُونَ  إِنْ  تَتَّبِعُونَ  إِلَّا  رَجُلًا  مَسْحُورًا  
Tafseer  
"Atau diberikan perbendaharaan harta benda kepadanya, atau ia mempunyai sebuah kebun untuk ia makan hasilnya". Dan orang-orang yang zalim itu berkata pula (kepada orang-orang yang beriman): "Sebenarnya kamu hanyalah menurut seorang yang tidak siuman".
25 : 9
انْظُرْ  كَيْفَ  ضَرَبُوا  لَكَ  الْأَمْثَالَ  فَضَلُّوا  فَلَا  يَسْتَطِيعُونَ  سَبِيلًا  
Tafseer  
Lihatlah (Wahai Muhammad) bagaimana mereka membuat untukmu berbagai misal perbandingan (yang bukan-bukan), dengan sebab itu sesatlah mereka, sehingga mereka tidak mendapat jalan petunjuk.
25 : 10
تَبَارَكَ  الَّذِي  إِنْ  شَاءَ  جَعَلَ  لَكَ  خَيْرًا  مِنْ  ذَٰلِكَ  جَنَّاتٍ  تَجْرِي  مِنْ  تَحْتِهَا  الْأَنْهَارُ  وَيَجْعَلْ  لَكَ  قُصُورًا  
Tafseer  
Maha Berkat Tuhan yang jika Ia kehendaki tentulah Ia akan mengadakan untukmu (di dunia ini) sesuatu yang lebih baik dari apa yang mereka katakan itu, iaitu syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta mengadakan untukmu istana-istana (yang tersergam indah).
25 : 11
بَلْ  كَذَّبُوا  بِالسَّاعَةِ  وَأَعْتَدْنَا  لِمَنْ  كَذَّبَ  بِالسَّاعَةِ  سَعِيرًا  
Tafseer  
(Mereka bukan sahaja mendustakanmu) bahkan mereka juga mendustakan hari kiamat; dan Kami telah sediakan bagi sesiapa yang mendustakan hari kiamat itu, api yang menjulang-julang.
25 : 12
إِذَا  رَأَتْهُمْ  مِنْ  مَكَانٍ  بَعِيدٍ  سَمِعُوا  لَهَا  تَغَيُّظًا  وَزَفِيرًا  
Tafseer  
Apabila neraka itu melihat mereka dari tempat yang jauh, kedengaranlah mereka suara marahnya yang menggelegak dan mengeluh.
25 : 13
وَإِذَا  أُلْقُوا  مِنْهَا  مَكَانًا  ضَيِّقًا  مُقَرَّنِينَ  دَعَوْا  هُنَالِكَ  ثُبُورًا  
Tafseer  
Dan apabila mereka dihumbankan ke tempat yang sempit di dalam neraka itu, dengan keadaan mereka dibelenggu, menjeritlah mereka di sana meminta sejenis kebinasaan (yang melepaskan dari azab itu).
25 : 14
لَا  تَدْعُوا  الْيَوْمَ  ثُبُورًا  وَاحِدًا  وَادْعُوا  ثُبُورًا  كَثِيرًا  
Tafseer  
(Lalu dikatakan kepada mereka): "Janganlah kamu menjerit-jerit meminta pada hari ini sejenis kebinasaan sahaja, tetapi mintalah kebinasaan sebanyak-banyaknya (kerana azab yang menunggu kamu di sini banyak jenisnya)".
25 : 15
قُلْ  أَذَٰلِكَ  خَيْرٌ  أَمْ  جَنَّةُ  الْخُلْدِ  الَّتِي  وُعِدَ  الْمُتَّقُونَ  كَانَتْ  لَهُمْ  جَزَاءً  وَمَصِيرًا  
Tafseer  
Bertanyalah (kepada mereka): "Adakah (azab seksa neraka) yang demikian itu lebih baik atau Syurga yang kekal, yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa?" Syurga yang sedia diuntukkan bagi mereka sebagai balasan dan tempat kembali.
25 : 16
لَهُمْ  فِيهَا  مَا  يَشَاءُونَ  خَالِدِينَ  كَانَ  عَلَىٰ  رَبِّكَ  وَعْدًا  مَسْئُولًا  
Tafseer  
Mereka beroleh di dalam Syurga itu apa yang mereka kehendaki, mereka pula kekal di dalamnya. Balasan yang demikian adalah satu janji yang dijamin oleh Tuhanmu, lagi yang dipohonkan dan dituntut (dalam doa masing-masing).
25 : 17
وَيَوْمَ  يَحْشُرُهُمْ  وَمَا  يَعْبُدُونَ  مِنْ  دُونِ  اللَّهِ  فَيَقُولُ  أَأَنْتُمْ  أَضْلَلْتُمْ  عِبَادِي  هَٰؤُلَاءِ  أَمْ  هُمْ  ضَلُّوا  السَّبِيلَ  
Tafseer  
Dan (ingatkanlah) hari Tuhan menghimpunkan mereka (yang kafir) dan makhluk-makhluk yang mereka sembah yang lain dari Allah, lalu Ia bertanya (kepada makhluk-makhluk yang telah dipuja dan disembah itu): "Kamukah yang menyesatkan hamba-hambaKu itu atau mereka yang sesat jalan?"
25 : 18
قَالُوا  سُبْحَانَكَ  مَا  كَانَ  يَنْبَغِي  لَنَا  أَنْ  نَتَّخِذَ  مِنْ  دُونِكَ  مِنْ  أَوْلِيَاءَ  وَلَٰكِنْ  مَتَّعْتَهُمْ  وَآبَاءَهُمْ  حَتَّىٰ  نَسُوا  الذِّكْرَ  وَكَانُوا  قَوْمًا  بُورًا  
Tafseer  
Mereka menjawab: "Maha Suci Engkau (wahai Tuhan kami)! Sudah tentu tidak patut bagi kami mengambil sesiapa pun yang lain daripadaMu sebagai pelindung yang disembah (dan tidak patut juga kami menyeru orang menyembah kami); tetapi engkau (wahai Tuhan kami) telah melimpahkan kemewahan kepada mereka dan kepada datuk neneknya sehingga mereka lalai dan cuaikan ajaran ugamaMu, dan menjadilah mereka kaum yang binasa".
25 : 19
فَقَدْ  كَذَّبُوكُمْ  بِمَا  تَقُولُونَ  فَمَا  تَسْتَطِيعُونَ  صَرْفًا  وَلَا  نَصْرًا  وَمَنْ  يَظْلِمْ  مِنْكُمْ  نُذِقْهُ  عَذَابًا  كَبِيرًا  
Tafseer  
Maka (dikatakan pula kepada golongan itu): "Sesungguhnya mereka (yang kamu puja dan sembah) itu telah mendustakan dakwaan kamu (bahawa mereka yang menyesatkan kamu). Oleh itu, kamu semua tidak akan dapat menjauhkan azab seksa atau beroleh sebarang pertolongan". Dan sesiapa yang berlaku zalim di antara kamu (wahai umat manusia, dengan kekufuran atau maksiat), Kami akan merasakannya azab seksa yang besar.
25 : 20
وَمَا  أَرْسَلْنَا  قَبْلَكَ  مِنَ  الْمُرْسَلِينَ  إِلَّا  إِنَّهُمْ  لَيَأْكُلُونَ  الطَّعَامَ  وَيَمْشُونَ  فِي  الْأَسْوَاقِ  وَجَعَلْنَا  بَعْضَكُمْ  لِبَعْضٍ  فِتْنَةً  أَتَصْبِرُونَ  وَكَانَ  رَبُّكَ  بَصِيرًا  
Tafseer  
Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang yang tentu makan minum dan berjalan di pasar-pasar, dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya).


Share:

Ibrahim Al Akhdarإبراهيم الأخضر

Ahmad Khader Al-Tarabulsiأحمد خضر الطرابلسي

Sheiks Mahmud Khalil Al-Husary
Blessed is He
powered by Google
Who
powered by Google
sent down
powered by Google
the Criterion
powered by Google
upon
powered by Google
His slave
powered by Google
that he may be
powered by Google
to the worlds
powered by Google
a warner -
powered by Google
The One Who -
powered by Google
to Him (belongs)
powered by Google
(the) dominion
powered by Google
(of) the heavens
powered by Google
and the earth
powered by Google
and not
powered by Google
He has taken
powered by Google
a son
powered by Google
and not
powered by Google
He has
powered by Google
for Him
powered by Google
a partner
powered by Google
in
powered by Google
the dominion
powered by Google
and He (has) created
powered by Google
every
powered by Google
thing
powered by Google
and determined it
powered by Google
(with) determination
powered by Google
Yet they have taken
powered by Google
besides Him
powered by Google
besides Him
powered by Google
gods
powered by Google
not
powered by Google
they create
powered by Google
anything
powered by Google
while they
powered by Google
are created
powered by Google
and not
powered by Google
they possess
powered by Google
for themselves
powered by Google
any harm
powered by Google
and not
powered by Google
any benefit
powered by Google
and not
powered by Google
they control
powered by Google
death
powered by Google
and not
powered by Google
life
powered by Google
and not
powered by Google
resurrection
powered by Google
And say
powered by Google
those who
powered by Google
disbelieve
powered by Google
Not
powered by Google
this
powered by Google
(is) but
powered by Google
a lie
powered by Google
he invented it
powered by Google
and helped him
powered by Google
at it
powered by Google
people
powered by Google
other
powered by Google
But verily
powered by Google
they (have) produced
powered by Google
an injustice
powered by Google
and a lie
powered by Google
And they say
powered by Google
Tales
powered by Google
(of) the former people
powered by Google
which he has had written
powered by Google
and they
powered by Google
are dictated
powered by Google
to him
powered by Google
morning
powered by Google
and evening
powered by Google
Say
powered by Google
Has sent it down
powered by Google
the One Who
powered by Google
knows
powered by Google
the secret
powered by Google
in
powered by Google
the heavens
powered by Google
and the earth
powered by Google
Indeed He
powered by Google
is
powered by Google
Oft-Forgiving
powered by Google
Most Merciful
powered by Google
And they say
powered by Google
Why does
powered by Google
this
powered by Google
Messenger
powered by Google
eat
powered by Google
[the] food
powered by Google
and walk
powered by Google
in
powered by Google
the markets
powered by Google
Why not
powered by Google
is sent down
powered by Google
to him
powered by Google
an Angel
powered by Google
then he be
powered by Google
with him
powered by Google
a warner
powered by Google
Or
powered by Google
is delivered
powered by Google
to him
powered by Google
a treasure
powered by Google
or
powered by Google
is
powered by Google
for him
powered by Google
a garden
powered by Google
he may eat
powered by Google
from it
powered by Google
And say
powered by Google
the wrongdoers
powered by Google
Not
powered by Google
you follow
powered by Google
but
powered by Google
a man
powered by Google
bewitched
powered by Google
See
powered by Google
how
powered by Google
they set forth
powered by Google
for you
powered by Google
the similitudes
powered by Google
but they have gone astray
powered by Google
so not
powered by Google
they are able (to find)
powered by Google
a way
powered by Google
Blessed is He
powered by Google
Who
powered by Google
if
powered by Google
He willed
powered by Google
(could have) made
powered by Google
for you
powered by Google
better
powered by Google
than
powered by Google
that -
powered by Google
gardens -
powered by Google
flow
powered by Google
from
powered by Google
underneath it
powered by Google
the rivers
powered by Google
and He (could) make
powered by Google
for you
powered by Google
palaces
powered by Google
Nay
powered by Google
they deny
powered by Google
the Hour
powered by Google
and We have prepared
powered by Google
for (those) who
powered by Google
deny
powered by Google
the Hour
powered by Google
a Blazing Fire
powered by Google
When
powered by Google
it sees them
powered by Google
from
powered by Google
a place
powered by Google
far
powered by Google
they will hear
powered by Google
its
powered by Google
raging
powered by Google
and roaring
powered by Google
And when
powered by Google
they are thrown
powered by Google
thereof
powered by Google
(in) a place
powered by Google
narrow
powered by Google
bound in chains
powered by Google
they will call
powered by Google
there
powered by Google
(for) destruction
powered by Google
(Do) not
powered by Google
call
powered by Google
this day
powered by Google
(for) destruction
powered by Google
one
powered by Google
but call
powered by Google
(for) destructions
powered by Google
many
powered by Google
Say
powered by Google
Is that
powered by Google
better
powered by Google
or
powered by Google
Garden
powered by Google
(of) Eternity
powered by Google
which
powered by Google
is promised
powered by Google
(to) the righteous
powered by Google
It will be
powered by Google
for them
powered by Google
a reward
powered by Google
and destination
powered by Google
For them
powered by Google
therein
powered by Google
(is) whatever
powered by Google
they wish
powered by Google
they will abide forever
powered by Google
It is
powered by Google
on
powered by Google
your Lord
powered by Google
a promise
powered by Google
requested
powered by Google
And (the) Day
powered by Google
He will gather them
powered by Google
and what
powered by Google
they worship
powered by Google
besides Allah
powered by Google
besides Allah
powered by Google
besides Allah
powered by Google
and He will say
powered by Google
Did you
powered by Google
[you] mislead
powered by Google
My slaves
powered by Google
these
powered by Google
or
powered by Google
they
powered by Google
went astray
powered by Google
(from) the way
powered by Google
They say
powered by Google
Glory be to You
powered by Google
Not
powered by Google
it was proper
powered by Google
it was proper
powered by Google
for us
powered by Google
that
powered by Google
we take
powered by Google
besides You
powered by Google
besides You
powered by Google
any
powered by Google
protectors
powered by Google
But
powered by Google
You gave them comforts
powered by Google
and their forefathers
powered by Google
until
powered by Google
they forgot
powered by Google
the Message
powered by Google
and became
powered by Google
a people
powered by Google
ruined
powered by Google
So verily
powered by Google
they deny you
powered by Google
in what
powered by Google
you say
powered by Google
so not
powered by Google
you are able
powered by Google
(to) avert
powered by Google
and not
powered by Google
(to) help
powered by Google
And whoever
powered by Google
does wrong
powered by Google
among you
powered by Google
We will make him taste
powered by Google
a punishment
powered by Google
great
powered by Google
And not
powered by Google
We sent
powered by Google
before you
powered by Google
any
powered by Google
Messengers
powered by Google
but
powered by Google
indeed they
powered by Google
[surely] ate
powered by Google
food
powered by Google
and walked
powered by Google
in
powered by Google
the markets
powered by Google
And We have made
powered by Google
some of you
powered by Google
for others
powered by Google
a trial
powered by Google
will you have patience
powered by Google
And is
powered by Google
your Lord
powered by Google
All-Seer
powered by Google


Select Surah FROM : TO : Repeat :